آموزش کنترل خشم در کودکان برای بسیاری از والدین کار آسانی نیست و نیاز به زمان و صرف انرژی دارد. خشم هیجانی طبیعی است که همه ما ازکودکی آن را تجربه میکنیم. اما هرچقدر سن بیشتر میشود توانایی بیشتری هم برای کنترل آن پیدا میکنیم. کودکان معمولاً کنترل کمتری روی رفتار خود دارند و همین موضوع میتواند مشکلات بسیاری را برای آنها و همینطور والدینشان به همراه داشته باشد. پس این والدین هستند که باید راهکارهایی برای کنترل خشم در کودک پیدا کنند. خبر خوب این است که راهکارهای سادهای برای این موضوع وجود دارد. بااینحال اگر احساس میکنید فرزندتان بهراحتی عصبانی میشود و یا این راهکارها خیلی هم نمیتوانند شدت خشم او را کاهش بدهند، بهتر است راجع به این موضوع مشاوره کودک بگیرید.
منبع: کنترل خشم در کودکان ابتدایی و پیش دبستانی
راهکارهایی برای کنترل خشم در کودکان
اگر راهکارهای زیر برای کنترل خشم در کودک تان مفید نبود حتما از خدمات مشاوره کودک استفاده کنید. همچنین توجه داشته باشید که برای موثر بودن این روشها باید نسبت به علت رفتارهای فرزندتان هم آگاهی داشته باشید. به همین دلیل حتما مقاله پرخاشگری کودکان را بخوانید.
رفتار خودتان را کنترل کنید
اولین و مهمترین الگوی هر کودک پدر و مادر او هستند. فرزند شما با دقت همه رفتارهایتان را زیر نظر دارد. به همین خاطر بسیاری از مواقع آنچه در کودک مشاهده میکنید آینهای از رفتار خودتان است. در نتیجه پیش از اینکه هر قضاوتی راجع به فرزندتان داشته باشید ابتدا به رفتارهای خودتان دقت کنید. آیا شما از آن دسته افرادی هستید که زود عصبانی میشوند و این عصبانیت را نشان میدهند؟ اگر پاسختان به این سؤال مثبت است سعی کنید با کمکگرفتن از یک مشاور یا هر راهکار دیگری که میشناسید این عادت را در خودتان تغییر بدهید.
تفاوت احساس و رفتار را به کودک آموزش بدهید
کودکان توانایی ذهنی و تجربیات محدودی دارند. بسیاری از مواقع آنها حتی نام احساسی که تجربه میکنند را نمیدانند. یا ممکن است ندانند که میتوانند هیجانات خود را کنترل کنند. به همین خاطر یکی از اولین راهکارهایی که برای کنترل خشم کودکان میتوانید از آن استفاده کنید این است که احساسات مختلف را به آنها آموزش بدهید. بهعلاوه به فرزندتان یاد بدهید که او قدرت کنترل رفتارش را دارد. در حقیقت فرزند شما باید به این نتیجه برسد که عصبانی شدن موضوعی طبیعی است و هیچ اشکالی ندارد. اما او اجازه ندارد به هنگام عصبانیت به دیگران پرخاش کند.
استفاده از مهارتهای جایگزین
وقتی میخواهید به کودک آموزش دهید که احساس عصبانیت دلیل خوبی برای پرخاشگری نیست باید بتوانید رفتارهای جایگزین را نیز به او آموزش بدهید. در حقیقت وقتی به فرزندتان میگویید که کتک زدن دیگران یا شکستن وسایل هنگام عصبانیت صحیح نیست این سؤال پیش میآید که کار صحیح چیست؟ برای جواب دادن به این سؤال شما میبایست راهکارهای جایگزین را به کودک آموزش بدهید. برای مثال به فرزندتان یاد بدهید وقتی عصبانی میشود برای چند دقیقه محیط را ترک کند؛ یا چند نفس عمیق بکشد. این رفتارها به کودک کمک میکند تا هیجانهایش را کمتر کرده و فرصت فکرکردن پیدا کند.
برای کنترل خشم در کودکان رفتارهای مثبت را تشویق کنید
یکی از روشهایی که بهخصوص در سنین پایینتر میتواند بسیار کمککننده باشد تشویق رفتارهای مثبت است. هر بار که کودک موفق میشود عصبانیت خود را کنترل کند میبایست این موضوع را تشویق کنید. در مقابل از کنار رفتارهای اشتباه کودک با بیتوجهی بگذرید. این موضوع بهتدریج باعث میشود کودک متوجه شود که اگر میخواهد حمایت و توجه شما را داشته باشد میبایست عصبانیت خود را کنترل کند.
قوانین مشخصی داشته باشید
اینکه شما در محیط خانه و خانوادهتان قوانین مشخصی برای رفتارهای پرخاشگرانه داشته باشید بسیار موثر است. برای مثال اینکه هیچکس اجازه ندارد به سایر اعضای خانواده بیاحترامی کند یکی از این قوانین است. سعی کنید برای بیتوجهی به این قوانین نیز جریمههای مشخصی در نظر بگیرید و همه اعضای خانواده به این قوانین عمل کنند. این کار باعث میشود کودک نیز بتواند پیامد رفتارهای خود را پیشبینی کند. و بهعلاوه سایر اعضای خانه نیز تبدیل به الگوی مثبتی برای کودک میشوند.
یکی دیگر از موضوعاتی که میبایست به آن دقت داشته باشید این است که نسبت به اجرای قوانین حساس باشید. بسیاری از کودکان بهتدریج متوجه این موضوع میشوند که با پرخاشگری و بدرفتاری میتوانند شما را خسته کرده و به چیزی که میخواهند برسند. اگر شما نیز از آن دسته والدینی هستید که پس از مدتی برای ساکت کردن فرزندتان کاری که میخواهد را برایش انجام میدهید باید بدانید که این موضوع باعث ادامه پیدا کردن رفتار منفی وی خواهد شد. اگر میخواهید رفتار اشتباه فرزندتان را اصلاح کنید بهترین روش این است که نسبت به پرخاشگریهای او بیتوجه باشید و هرگز از حرف خود پایین نیایید.
بیشتر بخوانید: کودکان استثنایی
اهمیت مشاوره کنترل خشم در کودکان
پرخاشگری در کودکان موضوعی نیست که بهسادگی از کنار آن عبور کنیم. ادامه پیدا کردن این رفتار میتواند مشکلات بسیاری را برای فرزند شما به همراه داشته باشد. برای مثال همانطور که گفتیم بسیاری از مواقع کودکان پرخاشگر از جمع دوستان طرد میشوند. همین موضوع میتواند مشکلات بسیاری را برای کودک ایجاد کند. بهعلاوه بسیاری از مواقع پرخاشگری میتواند نشانهای از وجود سایر بیماریهای روحی بهخصوص اضطراب باشد.
در کنار همه اینها به این موضوع نیز توجه داشته باشید که بیتوجهی به درمان پرخاشگری و عصبانیت در کودکان میتواند تبدیل به دلیلی برای ادامه پیدا کردن این مشکلات تا سنین بزرگسالی باشد. به همین خاطر بسیار مهم است که وقتی نشانههای عصبانیت و پرخاش را در فرزندتان میبینید برای برطرفکردن این شرایط اقدام کنید. مشاورین کودک باتوجهبه تخصص و تجربهای که در زمینه برخورد با کودکان پرخاشگر دارند بهخوبی میتوانند در این شرایط به شما کمک کنند.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سؤالات متداول
چطور به فرزندم یاد بدهم که دوستانش را کتک نزند؟
بهترین روش این است که تفاوت بین احساس و رفتار را به فرزندتان آموزش بدهید. کودک باید متوجه این موضوع بشود که عصبانیت یک احساس طبیعی است؛ اما وقتی عصبانی میشود اجازه ندارد هر کاری انجام بدهد و میبایست رفتار خود را کنترل کند.
وقتی فرزندم عصبانی است باید چه واکنشی نشان بدهم؟
بهتر است به کودک یاد بدهید که وقتی عصبانی میشود رفتارهای آرامش بخشی مثل کشیدن چند نفس عمیق را انجام بدهد. این که شما آرامشتان را حفظ کنید و در مقابل عصبانیت کودک، با پرخاش بیشتری رفتار نکنید بسیار اهمیت دارد.
منبع: کنترل خشم در کودکان ابتدایی و پیش دبستانی
:: برچسبها:
کنترل خشم در کودکان ابتدایی و پیش دبستانی ,
:: بازدید از این مطلب : 175
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0