آمی تریپتیلین از جمله داروهای ضدافسردگی سه حلقهای است که بر سیستم عصبی مرکزی فرد مصرف کننده تأثیر میگذارد و سطح برخی از مواد شیمیایی موجود در مغز را افزایش میدهد. در نتیجه این عملکرد منجر به بهبود افسردگی، بهبود خواب و کاهش درد خواهد شد. آمی تریپتیلین همانند سایر داروهای روانپزشکی؛ دارای عوارض و تداخلهای دارویی است که در هنگام مصرف باید به آن توجه داشته باشید. همچنین این دارو در افراد با بیماریهای خاص میتواند مشکلات حادی را ایجاد کند که لازم است مصرف آن زیر نظر پزشک متخصص صورت بگیرد و از قطع ناگهانی دارو نیز خودداری گردد. با توجه به عوارض و اثرات این دارو در ادامه به بررسی بیشتر آن خواهیم پرداخت.
منبع : قرص آمی تریپتیلین 10 و 25 چیست
آمی تریپتیلین چیست و چرا تجویز میشود؟
آمی تریپتیلین نوعی داروی روانپزشکی از طبقه داروهای ضدافسردگی سه حلقهای است. این داروها در ابتدا برای درمان اضطراب و افسردگی تولید شده بودند، اما بعدها متخصصین دریافتند هنگامیکه با دوز کممصرف میشوند میتوانند درد را کاهش دهند یا متوقف کنند.
آمی تریپتیلین با افزایش مقدار سروتونین در مغز فرد مصرف کننده عمل میکند. با افزایش سطح سروتونین، آمی تریپتیلین واکنش بدن را به درد تغییر میدهد. در کنار این مسئله مصرف این دارو به شما کمک میکند که بهتر بخوابید و این تأثیر از هنگام اولین دوز مصرفی قابل مشاهده است. اما نمایان شدن تغییرات قابل توجه در درد و خلق و روحیه فرد مصرف کننده، تقریباً تا شش هفته طول میکشد. برای آشنایی بیشتر با سایر داروهای ضد افسردگی کلیک کنید.
میزان و نحوه مصرف آمی تریپتیلین
آمی تریپتیلین معمولاً به شکل قرص در مقادیر 10، 25 و 50 میلیگرمی در بازار موجود است. اغلب توصیه میشود که این دارو را پیش از خواب مصرف کنید چراکه اثرات خوابآوری بالایی دارد و مصرف در طول روز باعث خواب آلودگی شما خواهد شد. اگر هنگام بیدار شدن از خواب هنوز هم احساس خستگی دارید بهتر است دارو را کمی زودتر مصرف کنید.
مصرف این دارو میبایست دقیقا مطابق با مقدار و دستورالعمل پزشک برای مصرف باشد. حداقل مقدار مصرف این دارو برای افراد 10 میلیگرم در روز است و بر اساس صلاحدید پزشک ممکن است این دوز چندین بار در طول روز تکرار شود. همچنین حداکثر مقدار مجاز برای مصرف آمی تریپتیلین در یک روز 75 میلیگرم میباشد. بااینحال اگر از این دارو برای پیشگیری از میگرن استفاده میکنید احتیاج به مصرف مقدار بیشتری از آن هست.
مصرف آمی تریپتیلین در کودکان زیر 12 سال نیز با توجه به وزن و شدت بیماری تعیین میشود.
عوارض جانبی آمی تریپتیلین
این دارو میتواند در چند ساعت اول پس از مصرف باعث سرگیجه و خوابآلودگی شود. عوارض جانبی متداول آمی تریپتیلین میتواند شامل موارد زیر باشد.
- گیجی
- بیحسی و احساس سوزن سوزن شدن در بازوها و پاها
- سردرد
- تاری دید
- یبوست
- حالت تهوع
- افزایش وزن یا کاهش وزن غیرمنتظره
- افزایش احتمال ابتلا به دمانس
- واکنشهای آلرژیک (بثورات پوستی یا کهیر، تنگی نفس، ورم صورت یا زبان).
اگر این اثرات خفیف باشد، ممکن است طی چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر عوارض ایجاد شده شدید باشند یا به مرور از بین نرفتند، باید با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. همچنین اگر قبلاً نسبت به مصرف آمی تریپتیلین حساسیت نشان دادهاید دوباره این دارو را مصرف نکنید زیرا مصرف دوباره آن میتواند کشنده باشد و منجر به مرگ شود.
عوارض جانبی جدیتر آمی تریپتیلین
در صورت بروز عوارض جانبی جدی، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. عوارض جانبی جدی و علائم آنها میتواند موارد زیر را شامل شود.
- حمله قلبی (درد در قفسه سینه، تنگی نفس، درد یا فشار در قفسه سینه یا بالاتنه)
- سکته (ضعف در یک قسمت بدن یا تمام بدن)
- لکنت زبان
برای جلوگیری از این عوارض می توانید با خواندن مقاله درمان افسردگی شدید با سایر روشهای درمان آشنا شوید.
تداخل در مصرف آمی تریپتیلین با سایر داروها
قرص خوراکی آمی تریپتیلین میتواند با سایر داروها، ویتامینها یا گیاهانی که ممکن است مصرف کنید تداخل داشته باشد. تداخل دارویی زمانی اتفاق میافتد که یک ماده؛ نحوه عملکرد یک دارو را تغییر میدهد که این عمل میتواند مضر باشد یا مانع از کارآیی دارو شود. برای جلوگیری از به وجود آمدن تداخل دارویی، پزشک معالج باید تمام داروهای فرد مصرفکننده را با دقت بررسی کند. حتماً درمورد تمام داروها، ویتامینها یا گیاهانی که مصرف میکنید، به پزشک خود اطلاع دهید. نمونههایی از داروهایی که میتوانند با آمی تریپتیلین تداخل ایجاد کنند در زیر آورده شده است.
- مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOI) مانند فنلزین، ترانیل سیپرومین و سلژیلین؛ استفاده از MAOI با آمی تریپتیلین میتواند منجر به تشنج یا حتی مرگ شود. اگر مطمئن نیستید که هیچکدام از داروهایی که مصرف میکنید MAOI باشد، از پزشک یا داروساز خود سوال کنید.
- کوییدین؛ مصرف این دارو با آمی تریپتیلین میتواند میزان آمی تریپتیلین در بدن شما را افزایش دهد. این مسئله میتواند به عوارض جانبی خطرناک منجر شود.
- مصرف الکل یا نوشیدنیهای حاوی الکل
داروهایی که اثرات منفی بیشتری ایجاد میکنند
مصرف آمی تریپتیلین به همراه داروهای خاصی، خطر ابتلا به اثرات منفی را افزایش میدهد. نمونههایی از این داروها شامل موارد زیر هستند.
- توپیرامات
- سرترالین ، فلوکستین و پاروکستین
- سایمتیدین
- داروهای آنتی کولینرژیک (نمونههای آن شامل دیفن هیدرامین، اکسی بوتینین، سولفناسین و اولانزاپین است).
- داروهای نورولپتیک (نمونههای آن شامل کلوزاپین، ریسپریدون و هالوپریدول است).
خطر خودکشی و آمی تریپتیلین
آمی تریپتیلین میتواند افکار و رفتارهای مرتبط با خودکشی را بهویژه در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان افزایش دهد. افراد در هر گروه سنی پس از مصرف آمی تریپتیلین باید مراقب بدتر شدن افکار و رفتارهای مرتبط با خودکشی باشند. باید توجه داشت هنگامیکه برای اولین بار این دارو را مصرف میکنید، بدتر شدن افسردگی، افکار خودکشی و تغییرات رفتاری را تجربه خواهید کرد. این وضعیت تا زمانی که دارو برای شما شروع به اثربخشی کند ممکن است ادامه پیدا کند.
ترک مصرف آمی تریپتیلین
اگر مدت طولانی است که این دارو را مصرف میکنید، نباید مصرف آن را بهطور ناگهانی متوقف نمایید. قطع آن بهطور ناگهانی ممکن است عوارض جانبی مانند تهوع، سردرد و خستگی ایجاد کند. توجه کنید که مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک متوقف نکنید.
هشدار برای افراد با شرایط خاص
مبتلایان به بیماریهای قلبی
مصرف این دارو میتواند باعث مشکلات قلبی مانند ضربان قلب نامنظم، حمله قلبی و سکته مغزی شود. در صورت تجربه حمله قلبی، این دارو را مصرف نکنید و این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
مبتلایان به اختلال دوقطبی
قبل از شروع درمان با داروهای ضدافسردگی مانند آمی تریپتیلین، برای پزشک مهم است که خطر ابتلا به اختلال دوقطبی را بررسی کند. این دارو نباید در افراد مبتلابه این اختلال مصرف شود.
افرادی که سابقه تشنج دارند
مصرف این دارو خطر بروز تشنج را افزایش میدهد. اگر سابقه تشنج دارید، در هنگام مصرف این دارو، پزشک باید شما را از نزدیک تحت نظر داشته باشد. همچنین اگر هنگام مصرف این دارو تشنج کردید، مصرف آن را قطع کرده و سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.
افرادی که سابقه گلوکوم یا افزایش فشار چشم دارند
مصرف این دارو میتواند باعث افزایش فشار در چشم شما شود. اگر سابقه گلوکوم یا افزایش فشار چشم دارید، در هنگام مصرف این دارو، پزشک باید شما را از نزدیک تحت نظارت قرار دهد.
زنان باردار
تحقیقات انجامشده در حیوانات نشانگر اثرات منفی بر روی جنین در هنگام مصرف دارو توسط مادر است. تاکنون مطالعات کافی در انسان انجامنشده است تا مشخص شود این دارو چگونه میتواند روی جنین تأثیر بگذارد. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید با پزشک خود مشورت کنید. در چنین شرایطی این دارو فقط در صورتی مورد استفاده قرار میگیرد که تنها راه و گزینه درمانی برای افسردگی باشد.
مصرف در دوران شیردهی
آمی تریپتیلین به شیر مادر منتقل میشود و ممکن است در کودکی که شیرخوار است عوارض جانبی ایجاد کند. به همین خاطر بهتر است مصرف این دارو را در ایام شیردهی کنار گذاشته و یا با مشورت پزشک متخصص انجام دهید.
افراد سالخورده
کلیه افراد سالمند ممکن است مانند دوران جوانی بهدرستی فعالیت نداشته باشد. این امر میتواند باعث شود تا بدن فرد داروها را کندتر پردازش کند. درنتیجه، دارو برای مدت طولانیتری در بدن فرد باقی میماند. این عمل خطر ابتلا به عوارض جانبی را افزایش میدهد. این عوارض جانبی شامل ضربان قلب سریع، مشکل در ادرار، یبوست، خشکی دهان و تاری دید هستند.
برای دریافت مشاوره در زمینه افسردگی میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سؤالات متداول
آیا مصرف داروی آمی تریپتیلین برای کودکان خطرناک است؟
هنوز تایید نشده است که این دارو برای افراد زیر 18 سال ایمن و مؤثر است. در هنگام مصرف این دارو برای کودکان باید عوارض جانبی آن را با توجه به نیاز کودک در نظر گرفت.
چه افرادی نباید از آمی تریپتیلین استفاده کنند؟
مصرف این دارو در ایام بارداری یا شیردهی، افراد سالمند، بیماران مبتلابه اختلال دوقطبی، وجود سابقه تشنج و یا فشار بالای چشم، باید زیر نظر پزشک انجام شود.
منبع : قرص آمی تریپتیلین 10 و 25 چیست
:: برچسبها:
قرص آمی تریپتیلین 10 و 25 چیست ,
:: بازدید از این مطلب : 563
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0