انتخاب رشته کنکور برای دستهای از متقاضیان که در کنکور سراسری شرکت کردهاند و مطابق کارنامه اولیه خود مجاز به انتخاب رشته هستند، حائز اهمیت میباشد. داوطلبان کنکور سراسری و مجاز به انتخاب رشته میتوانند در تاریخهای اعلام شده از سوی سایت سازمان سنجش آموزش کشور، در یکی از دورههای روزانه، نوبت دوم و یا شبانه، پردیس خودگردان، پیام نور، غیرانتفاعی و همینطور دانشگاه آزاد انتخاب رشته نمایند. شرکت کنندگان در کنکور سراسری میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون انتخاب رشته کنکور، دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری را دریافت و مطالعه کنند. با توجه به اهمیت موضوع انتخاب رشته در ادامه اطلاعات کاملی از آن ارائه کردهایم. در صورتی که در این باره سوالی دارید، برای دریافت مشاوره تحصیلی کلیک کنید.
منبع : انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۱
انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۱
از مهمترین و سرنوشت سازترین مراحل کنکور سراسری، انتخاب رشته است. چنانچه داوطلبی که در کنکور سراسری شرکت کرده، در این مرحله به درستی عمل کند، میتواند متناسب با رتبهای که کسب کرده، در کد رشته محل دلخواه خود پذیرفته شود.
قدم گذاشتن در مسیر انتخاب رشته نیازمند تحلیل و بررسی دقیق مندرجات کارنامه اولیه منتشر شده از سوی سایت سازمان سنجش آموزش کشور میباشد. از دیگر ابزارهای انتخاب رشته، دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری است که شرکت کنندگان در زیرگروههای مختلف کنکور سراسری میتوانند به کمک آن، بهترین الویتها را در فرم تقاضانامه اینترنتی انتخاب رشته درج کنند.
انتخاب رشته کنکور سراسری در دانشگاههای سراسری (دانشگاههای دولتی و غیردولتی) از طریق سایت سازمان سنجش انجام میشود. داوطلبان در هر کدام از پنج زیرگروه آزمایشی ریاضی، تجربی، انسانی، هنر و زبان مجاز به انتخاب مجموعا 150 کد رشته محل از میان کد رشته محلهای ارائه شده در دفترچه راهنمای انتخاب رشته میباشند.
لازم به ذکر است مهمترین قسمت انتخاب رشته کنکور سراسری، چینش 150 الویت است و داوطلب باید به گونهای الویتها در انتخاب اول تا انتخاب 150ام قرار دهد که هر انتخاب نسبت به انتخاب بعدی دارای الویت بالاتری باشد. از فاکتورهای مهم در انتخاب رشته کنکور سراسری میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- آگاهی از نحوه انتخاب رشته با کمک دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری
- چینش و نحوه اولویت بندی انتخابها
- تحلیل صحیح کارنامه اولیه کنکور سراسری
- و …
دوره های مختلف در انتخاب رشته کنکور 1401
متقاضیانی که در کنکور سراسری شرکت میکنند و مطابق کارنامه اولیه خود مجاز به انتخاب رشته هستند، میتوانند از میان کد رشته محلهای ارائه شده در دورههای مختلف روزانه، نوبت دوم و یا شبانه، پردیس خودگردان، غیرانتفاعی و پیام نور الویتهای خود انتخاب نمایند. در ادامه توضیحات بیشتری پیرامون این دورهها ارائه کردهایم :
دوره روزانه | تحصیل رایگان
دوره روزانه با عنوان تحصیل رایگان شناخته میشود که دارای تعهد است. به این صورت که دانشجویان دوره روزانه متعهد میشوند که به اندازه تحصیل، در کشور مشغول به کار شوند. بنابراین دریافت دانشنامه این دسته از داوطلبان یا با انجام تعهد و یا پرداخت هزینه تحصیلی امکان پذیر است. از دیگر ویژگیهای دوره روزانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- دانشجویان دوره روزانه از امکانات رفاهی مناسب شامل خوابگاههای تحت نظر دانشگاه، وام دانشجویی، کار دانشجویی و … برخوردار هستند.
- پذیرفته شدگان دوره روزانه ملزم به ثبت نام در دانشگاه محل قبولی میباشند، در غیر این صورت در کنکور سال بعد از انتخاب رشته دوره روزانه محروم میشوند.
دوره شبانه یا نوبت دوم
- دوره شبانه مشابه دوره روزانه است که دانشجویان این دوره از امکانات تحصیلی مشابه دانشجویان دوره روزانه بهره مند میشوند، اما دانشجویان ملزم به پرداخت شهریه مصوب دانشگاه هستند.
- تحصیل این دسته از دانشجویان رایگان نیست، بنابراین همچون دوره روزانه تعهد ندارند.
- ظرفیت دوره شبانه 25 درصد از ظرفیت دوره روزانه است.
- به دانشجویان دوره شبانه امکانات رفاهی شامل خوابگاه و وام دانشجویی تعلق نمیگیرد.
پردیس خودگردان
- دوره پردیس خودگردان دارای مدرک تحصیلی مشابه با دوره روزانه است.
- دارای بیشترین میزان شهریه در میان دورههای شهریه پرداز میباشد.
- دوره پردیس خودگردان، شعبههایی از دانشگاههای دولتی است که پذیرش دانشجو آن از طریق کنکور سراسری میباشد.
غیرانتفاعی
- دانشگاهها و موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی به صورت شهریه پرداز اداره میشوند.
- پذیرش در دانشگاههای غیر انتفاعی هم از طریق کنکور سراسری و هم به صورت بدون کنکور و صرفا بر اساس سوابق تحصیلی انجام میشود.
پیام نور
- دانشگاههای پیام نور نیز به صورت شهریه پرداز اداره میشوند.
- این دانشگاهها از طریق کنکور و بدون کنکور دانشجو میپذیرند.
- تحصیل در دانشگاه پیام نور به صورت نیمه حضوری است و دانشجویان میتوانند بدون شرکت در کلاسها، فقط در امتحانات پایان ترم حضور داشته باشند.
دوره مجازی
- پذیرش در دوره مجازی دانشگاههای سراسری نیز از طریق کنکور سراسری انجام میشود.
- کلاسهای دوره مجازی، به صورت کاملا مجازی برگزار میگردد و مناسب کسانی است که وقت کافی برای شرکت در کلاس های حضوری ندارند.
در انتخاب دوره به نکات زیر توجه داشته باشید
- لازم است قبل از انتخابدورههای شهریه پرداز، از میزان شهریه مطلع گردید تا بعدا دچار مشکلات مالی نشوید.
- سعی کنید در انتخابرشته، ابتدا دورههای روزانه و نوبت دوم را در الویت قرار دهید و سپس سراغ دورههای تحصیلی دیگر بروید.
- علاوه بر دوره تحصیلی، لازم است در انتخاب رشته به سطح کیفی آموزش دانشگاه انتخابی نیز توجه داشته باشید.
- بهتر است در انتخاب دانشگاه و دوره تحصیلی، به مسیر رفت و آمد دانشگاه تا محل زندگیتان نیز توجه کنید.
- اگر در زمان ثبت نام کارت اعتباری مربوط به انتخاب رشته کنکور سراسری در دانشگاههای غیرانتفاعی و پیام نور را خریداری نکردهاید، میتوانید در زمان انتخاب رشته نسبت به خرید آن کارت اقدام نمایید.
- داوطلبانی که در کارنامه اولیه خود دارای کد دسترسی به انتخاب رشته دانشگاه آزاد هستند، میتوانند با مراجعه به سایت سازمان سنجش، پذیرش و امور فارغ التحصیلی دانشگاه آزاد نسبت به انتخاب کد رشته محلهای ارائه شده در این دانشگاه اقدام نمایند.
- انتخاب رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی دانشگاه آزاد با انتخاب رشته کنکور سراسری ادغام گردیده است و انتخاب این رشتهها به صورت یکپارچه با انتخاب رشته دانشگاههای سراسری از طریق سایت سازمان سنجش انجام میشود.