مرگ فرزند بیشک از دردناکترین اتفاقات ممکن است که خانواده را دچار تنش میکند. این حادثه تلخ که ممکن است به دلیل بیماری یا سوانح طبیعی فرزند رخ دهد اثرات روانی قابل توجهی بر اعضای دیگر خانواده میگذارد. با درک درست از آسیبهای این رخداد میتوان رفتار مناسبتری با خانوادههای درگیر این مساله داشت. عدم توجه به این غم ممکن است حتی سبک زندگی و نگرش اعضای خانواده را تغییر دهد. در حالی که با دریافت حمایت و درمان میتوانند از این بحران عبور کرده وبه طریقی سالمتر غم ناشی از مرگ فرزندشان را التیام دهند.
منبع : مرگ فرزند پسر و دختر
مرگ فرزند و ضربه روحی به والدین
مشخصا فرزندان یک خانواده نماد امید، آرزو و ثمره تلاشهای والدین هستند. بعضا معنای زندگی زوجین از طریق پرورش فرزندان تفسیر میشود. حالا تصور کنید والدینی فرزند خود را از دست بدهند. در این صورت معنای زندگی آنان زیر سوال رفته و دچار ضربه روحی، خلا عاطفی و احساس پوچی میشوند. پدر و مادر حس میکنند تمام دارایی معنوی خود را از دست دادهاند. بعضا دچار احساس گناه نسبت به سبک تربیتی خود میشوند و یا حس میکنند که پدر و مادر مناسبی نبودهاند، در حالی که لایق این احساس گناه نیستند.
سوگ طولانیتر برای مرگ فرزند
براساس نظریات روانشناسی سوگ در والدینی که فرزند خود را از دست میدهند، اندکی طولانیتر از سوگهای دیگر است. دلیل طول مدت این مساله این است که این حادثه غیرمعمول است و انتظار نمیرود فرزندی زودتر از والدین خود فوت کند. والدین سوگوار احتمالا تا چند سال با دیدن نشانهای از فرزند خود داغ دلشان تازه میشود و بار غم عظیمی را به دوش میکشند. در نتیجه نباید از والدینی که سوگوار فرزند خود هستند توقع داشته باشید خیلی سریع به روال عادی زندگی بازگردند.
رابطه زناشویی بعد از فوت فرزند
معمولا زوجین تا اتمام زمان سوگ رابطه زناشویی مناسبی از خود نشان نمیدهند. به ویژه اگر پدر و مادر از قبل اختلافاتی با یک دیگر داشته باشند. اما نباید از شانس مجدد زوجین برای از نو ساختن رابطهشان با یکدیگر نیز غافل شد. از نو ساختنی که میتواند صمیمت و همدلی بیشتری را نسبت به قبل برای طرفین در بر داشته باشد.
آسیب های روانی والدین
والدینی که مرگ فرزند خود را دیدهاند بیشتر از والدینهای دیگر در معرض خطر ابتلا به افسردگی و اضطراب فراگیر قرار دارند. آنها احساساتی مانند خشم، ناامیدی، احساس گناه و احساس ناامیدی بیشتر از دیگران تجربه میکنند.
چگونه غم سوگ ناشی از مرگ فرزند را کمرنگ کنیم؟
همدلی دیگران را بپذیرید
عضویت در گروه درمانیها و انجمنهایی که مشمول افرادی مثل شماست میتواند باعث هموار شدن مسیر بروز احساساتتان شود. صحبت کردن در مورد فرزندتان در جمع کسانی که آنها نیز شرایط شما را تجربه کردهاند از بار غم و احساس گناه شما در قبال فرزند از دست رفتهتان میکاهد و احساس تنها نبودن در این مساله را برای شما به ارمغان میآورد.
مرگ فرزند تان را بپذیرید
انکار این سانحه کمکی به شما نمیکند. تنها مانعی میشود برای طی نکردن مناسب مسیر سوگ. البته مقداری از انکار به ویژه در ابتدای مواجه با سوگ طبیعی است، ولی در صورت ادامهدار شدن این مساله، باید حتما مورد توجه قرار گیرد.
به زمان اعتماد کنید
نقش گذر زمان در هموار کردن سوگ بسیار قابل توجه است. گذر زمان به مرور شما را به زندگی برمیگرداند. نباید توقع داشته باشید که خیلی زود به روند قبلی زندگیتان برگردید. روند بازگشتتان نیازمند زمان است. همچنین طی کردن روند سوگ نیز زمانبر است و این مساله کاملا طبیعی است. پس برای گذر از این ناراحتی به خودتان یا عزیزتان فرصت دهید.
از مشاور کمک بگیرید
از آنجایی که گاها همزمان با از دست دادن فرزند و متحمل شدن سوگ مشکلات دیگری مثل تعارضات زناشویی یا مشکلات فرزندان دیگر پر رنگ میشود، کمک گرفتن از یک مشاور برای هموار شدن مسیر ایده خوبی است. پس از اینکه از مشاور کمک میگیرید شرمسار نباشید. شما برای بهتر شدن حالتان تلاش میکنید و این مساله ارزشمند و مقبول است.
خانواده تان را دریابید
با مرگ یکی از فرزندان علاوه بر پدر و مادر فزندان دیگر نیز مستعد آسیبهای روانی میشوند. اینکه مرگ فرزند سانحه بسیار دردناک است شکی نیست ولی نباید اجازه دهید به خاطر این مساله کل خانوادهتان را از دست بدهید! پس باید به سایر فرزندان کمک کنید که راحتتر احساسات خود را ابراز کنند. آنها را در آغوش بکشید و با زبان کودکانه مساله از دست دادن خواهر یا برادرشان را برایشان توضیح دهید. به آنها اطمینان بدهید ما هنوز یک خانواده هستیم و با حمایت از یکدیگر میتوانیم این مساله را پشت سر بگذاریم. برای آشنایی با روش توضیح مفهوم مرگ برای کودک کلیک کنید.
سخن آخر
از دست دادن فرزند میتواند دردناکترین اتفاق زندگی یک والدین باشد. قطعا گذر از آن سخت و زمانبر است. سعی کنید به خودتان و دیگر اعضای خانواده فرصت دهید. احساسات خود را ابراز کنید، در گروه درمانیها شرکت کنید و با تقویت رابطه تان با اعضای دیگر خانواده مسیر گذر از این مساله را هموارتر کنید. برای شروع مقاله تحمل مرگ عزیزان را بخوانید.
برای دریافت مشاوره در زمینه غم ناشی از مرگ فرزند می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی خانواده با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02166419012 تماس بگیرید.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
آخرین تحقیقات علمی روانشناسی
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354 استان تهران :9092301539
:: برچسبها:
مرگ فرزند پسر و دختر ,
:: بازدید از این مطلب : 249
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0