چگونه میتوان ناخن جویدن در کودکان را درمان کرد؟ اضطراب شدید، کنجکاوی، تغییرات ناگهانی در سبک زندگی کودک و… از جمله مشکلات شایعی هستند که اختلالات رفتاری مانند ناخن جویدن را در کودک ایجاد میکنند. این واکنش اگرچه به ظاهر جلوه خوبی ندارد اما با این حال روشی است که کودک به منظور کسب آرامش اتخاذ میکند. اما این روش صحیح نیست و مشکلات و پیامدهایی را برای کودک به همراه خواهد داشت. باآگاهی از دلایل و روشهای درمان ناخن جویدن میتوانید این عادت ناپسند را در کودک خود برطرف سازید.
منبع : ناخن جویدن در کودکان
دلایل ناخن جویدن در کودکان
دلایل متعددی می تواند باعث ناخن جویدن کودکان شود، از این رو توصیه میکنیم در صورت بروز این رفتار در کودکتان آن را نادیده نگرفته و برای ارزیابی بیشتر با متخصص مشورت کنید. برای آشنایی بیشتر با اختلالات رفتاری کودکان کلیک کنید. در ادامه به مهمترین دلایل ناخن جویدنکودکان اشاره میکنیم:
1. کسب آرامش
موقعیتهای متفاوت در محیط منزل و مدرسه میتوانند عوامل ایجاد استرس و تنش درونی در کودک شوند. از جمله این موقعیتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-درگیری و دعواهای لفظی اعضای خانواده
-از دست دادن یکی از نزدیکان به ویژه مورد دلبستگی
-طلاق و جدایی والدین
-تنبیهات سخت بدنی
-جابجایی منزل
-ورود به مدرسه جدید
فشارهای روانی در جهت عملکرد بهتر تحصیلی
هر یک از موارد فوق به نوبه خود میتواند سهم زیادی در ایجاد استرس کودک داشته باشد. کودک به منظور رهایی از اضطراب درونی به جویدن ناخن روی میآورد و با این حرکت میخواهد آرامش خود را باز یابد.
2. حرکات تقلیدی
کودک موجودی مقلد است و بیشتر رفتارهای خود را به واسطه مشاهده مستقیم عملکرد دیگران یاد میگیرد. واکنشهای بهنجار و یا نابهنجار دیگران ارتباط مستقیمی با شکل گیری رفتار کودکان دارد. اگر در بین دوستان و اطرافیان کودک کسی باشد که عادت جویدن ناخن را به نمایش میگذارد، بسیار طبیعی خواهد بود که کودک این حرکت را تقلید کرده و انجام دهد.
3. ناخن جویدن در کودکان | ژنتیک و وراثت
برخی خصوصیات پدر و مادر به واسطه انتقال کروموزومی به کودک منتقل میشود. اگر والدین عادت به جویدن ناخن داشته باشند به احتمال زیاد کودکشان نیز همین ویژگی را خواهند داشت.
4. بی حوصلگی
کودکان دوست دارند شیطنت کنند و دائما در حرکت باشند. انجام کارهای یکنواخت حوصله بچهها را سر میبرد. وقتی آنها مدت زمان زیادی در یک گوشه مینشینند و یا به تماشای تلویزیون میپردازند به دلیل منفعل بودن خود با دست و پایشان بازی میکنند. دست آزاد خود را به سمت دهان میبرند و شروع به جویدن ناخن میکنند.
5. احساس راحتی کودک
کودکان نوپا به واسطه مکیدن انگشت شصت خود احساس راحتی میکنند. آنها با این حرکت شروع به تسکین خود کرده و به طور طبیعی احساس راحتی بیشتری خواهند داشت. در واقع میتوان گفت جویدن ناخن نوعی مکش شست تغییر یافته است که با رشد کودکان ایجاد میشود.
عوارض ناخن جویدن کودکان
به طور کلی باید گفت دورههای موقت و کوتاه ناخن جویدن ممکن است در بین اکثریت کودکان دیده شود. در صورتی که این حرکت به شکل یک عادت در بیاید و به مرور شدت گیرد، حتما باید از مشاوران و روانشناسان فعال در حوزه اختلالات رفتاری کودکان کمک گرفت. شدت یافتن عادت ناخن جویدن سبب احساس خجالت کودک میشود و اعتماد به نفس او را کاهش میدهد. این درحالیست که تاثیرات فیزیکی این مشکل مانند ایجاد خراش بر روی پوست بدن و تغییر شکل دادن ظاهر دندانها مسئله دیگری است که به نوبه خود به سلامت کودک آسیب وارد میسازد.
راهکار های مقابله با جویدن ناخن در کودکان
برای مقابله با ناخن جویدن کودکان میتوانید راهکارهای زیر را بکار بگیرید:
1. با مهربانی به کودک خود تذکر دهید که رفتارش نادرست است
اگر حساسیت زیاد به خرج بدهید و دائما جویدن ناخن کودک را پیش او تکرار کنید سبب تثبیت این رفتار نادرست در کودک خواهید شد. به جای اینکه مستقیما به مشکل ناخن جویدن اشاره داشته باشید بهتر است از یک کلمه به عنوان کد استفاده کنید و با مشاهده این رفتار در کودک خود او را نسبت به نادرستی رفتارش آگاه سازید.
2. از وسایل سرگرم کننده و اسباب بازی های کوچک استفاده کنید
به منظور اینکه کودک سرگرم شود و جویدن ناخن خود را فراموش کند، میتوانید از اسباب بازیهای کوچک استفاده کنید. به این منظور میتوانید از توپهای کوچک و خمیرهای بازی استفاده نمایید. البته در هنگام استفاده از اسباب بازیهای کوچک به اندازه آنها دقت کنید. اگر کودکتان کوچک است، مواظب باشید که سبب خفگی او نشود.
3. ناخن جویدن در کودکان | استفاده از برچسب های ناخن
به منظور پوشاندن ناخنهای کودک بهتر است از برچسبهای جذاب و جالبی استفاده کنید که براحتی قابل جویدن نیست. این روش شاد و خلاقانه تا حد زیادی از ناخن جویدن کودکان جلوگیری میکند.
4. مراجعه به روانشناس
به طور کلی ناخن جویدن کودکان میتواند ریشه روانی داشته باشد و نمودی از مشکلات زمینهای در کودک شما باشد. پس بروز این مشکل و ادامه دار بودن آن در واقع چراغ خطری است که میتواند شما را از وجود مشکلات روحی و روانی که کودکتان از آن رنج میبرد، آگاه سازد. در این شرایط مراجعه به یک روانشناس متخصص در زمینه کودکان اهمیت بسزایی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
آیا کوتاه کردن ناخن کودکان میتواند راه حل مناسبی برای کاهش این عادت در آنها شود؟
کوتاه کردن ناخنهای کودکان علاوه بر اینکه فرصت جویدن ناخن را کاهش میدهد از ورود باکتری و آلودگی به دهن کودک نیز جلوگیری میکند و برای حفظ سلامتی او ضروری میباشد. اما این مسئله نمیتواند عادت کودک را درمان کند و مشکلات زمینهای که باعث بروز این رفتار شده را بر طرف نماید. برای حل این مساله باید از یک فرد متخصص کمک گرفت.
منبع : ناخن جویدن در کودکان
:: برچسبها:
ناخن جویدن در کودکان ,
:: بازدید از این مطلب : 331
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0