خودزنی موقع عصبانیت یکی از رفتارهای مخربی است که احتمال انجام آن در افراد مبتلا به مشکلات هیجانی بیش از دیگران است. در حقیقت ناتوانی در مدیریت هیجانات منفی باعث میشود که فرد برای آرام کردن خود به رفتارهای ناسالم روی بیاورد. این رفتارها میتوانند معطوف به خود یا دیگران باشند. زمانی که عصبانیت را به دیگران معطوف میکنیم میل به آسیب زدن به آنها در ما شکل میگیرد و زمانی که عصبانیت را به درون خود بازمیگردانیم و افکاری نظیر خودسرزنشی داریم ممکن است تمایل به خودزنی یا رفتارهای آسیب رسان نسبت به خود را تجربه کنیم. ما در ادامه این مقاله در مورد خودزنی هنگام عصبانیت توضیحات بیشتری را ارائه کردهایم پس همراه ما باشید.
منبع : علت خودزنی موقع عصبانیت
علت خودزنی موقع عصبانیت
علل و عوامل مختلفی میتوانند باعث این شوند که افراد در هنگام عصبانیت رفتارهای نا به هنجاری نظیر خودزنی را نشان دهند. ما در ادامه به چند مورد از مهم ترین آنها اشاره کردهایم.
1- برخورداری از برخی ویژگیهای شخصیتی نظیر تکانشگری
تکانشگری یکی از ویژگیهای شخصیتی است که باعث میشود افراد اغلب در لحظه، به طور آنی و بدون تامل کارهایشان را انجام دهند. این افراد در حقیقت بیشتر تحت تاثیر عواطف خود هستند و کمتر میتوانند صبر و حوصله به خرج دهند. کسانی که تکانشگری بالایی دارند زمانی که دست خوش هیجانات شدید نظیر خشم میشوند خودکنترلی بسیار کمتری دارند و بیش از سایرین ممکن است که دست به رفتارهای مخربی نظیر خوزنی بزنند.
2- عدم برخورداری از مهارت کنترل خشم از علل خودزنی موقع عصبانیت
مهارت کنترل خشم یکی از مهارتهای بسیار مهم در زندگی است که همه افراد به فراگیری آن نیاز دارند. امروزه روانشناسان تکنیکهای مختلفی را برای کنترل خشم آموزش میدهند. این تکنیکها به شما کمک میکنند تا بتوانید وجود خشم را در درونتان سریعتر شناسایی کرده و از تبدیل شدن آن به پرخاشگری علیه خود یا دیگران پیشگیری نمایید.
افرادی که در این زمینه آموزشی ندیدهاند یا الگوهای خوبی نداشتهاند هنگام عصبانیت نمیدانند با انرژی نیرومندی که در وجودشان شکل میگیرد چه کار کنند. همین مسئله میتواند باعث شود که آنها انرژی خود را با رفتارهای ناسالمی نظیر خودزنی بروز دهند. این در حالی است که اقدامات سادهای نظیر ورزش کردن، دوش گرفتن، کمک گرفتن از تنفس عمیق و سایر فنون آرام سازی میتوانند به شیوه درستی شما را از شر عواطف منفی خلاص کنند. برای آگاهی بیشتر درباره مهارت کنترل خشم کلیک کنید.
3- فراموش کردن دردهای روانی
برخی افراد هنگام خشم، درد روانی زیادی را به طور ذهنی تجربه میکنند. آنها نمیدانند که چگونه میتوان از این درد خلاص شد یا آن را فراموش کرد. در این شرایط برخی افراد با ایجاد درد جسمانی شدید در خود تلاش میکنند تا ذهن خود را از درد روانی دور نگه دارند. از همین رو ممکن است به خودزنی روی بیاورند. این در حالی است که شما میتوانید به جای این کار به شیوه دیگری حواس پنجگانه خود را به شدت تحریک کنید تا مشغولیت روانی تان برطرف شود. برای مثال میتوانید یک تکه یخ را در دستان خود نگه دارید، از ماساژ بدن کمک بگیرید و یا خود را با بوها و عطرهای آرامش بخش تسکین دهید. برای یادگیری فنون بیشتر در این زمینه لازم است به یک روانشناس مراجعه نمایید.
4- خود سرزنش گری مفرط از علل خودزنی موقع عصبانیت
برخی افراد تمام اتفاقهای خوب را به شانس و عوامل محیطی نسبت داده و همه اتفاقات بد را ناشی از ضعفهای درونی خود میدانند. همین موضوع باعث میشود که هنگام مواجهه با یک رویداد منفی دائما خود را سرزنش کنند. آنها در این شرایط ذهنیت یک والد تنبیه گر را پیدا میکنند و ممکن است خود را مستحق تنبیه بدانند. از همین رو تجربه خشم در آنها به رفتارهایی نظیر خودزنی منجر خواهد شد. اگر شما نیز چنین احساساتی را تجربه میکنید بهتر است به یک روانشناس مراجعه کنید. روانشناس به شما کمک میکند تا ذهنیتهای بالغ و سالم درون خویش را بیشتر بشناسید و با تقویت آنها از رفتارهای خود آسیب رسان پیشگیری نمایید.
5- دچار بودن به مشکلات هیجانی
خودزنی یکی از رفتارهای مخرب در افرادی است که به اختلالهای هیجانی مبتلا هستند. برای مثال مبتلایان به شخصیت مرزی اغلب ثبات هیجانی خوبی ندارند. همچنین آنها آستانه تحمل پایین تری در برابر رویدادهای محیطی دارند که باعث میشود سریعتر نسبت به پیرامون خود واکنش نشان دهند و خشم یا ناراحتی عمیقی را تجربه کنند.
این افراد اغلب برای فراموش کردن مشکلات خود از راه حلهای هیجان مدار نامناسبی استفاده میکنند. از جمله این راه حلها میتوان به خودزنی، سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر و الکل اشاره کرد. در این شرایط بسیار اهمیت دارد که فرد تحت روان درمانی با یک روانشناس بالینی قرار بگیرد. در صورتی که نیاز به دریافت دارو وجود داشته باشد درمانگر شما را به یک روان پزشک ارجاع خواهد داد.
سخن آخر
خودزنی هنگام عصبانیت یکی از مصادیق ناتوانی در کنترل خشم است. افرادی که در زمینه مدیریت خشم مشکل دارند اغلب در روابط بین فردی نیز دچار مشکل میشوند و در نتیجه فشارهای روانی زیادی را احساس میکنند. در این شرایط مراجعه به یک روانشناس، شرکت در کارگاه های آموزشی و مطالعه مطالب خودیاری در زمینه تنظیم هیجانات به شما کمک میکند تا بتوانید کنترل بیشتری بر اوضاع داشته باشید و از تجربه رنجهای بیشتر در زندگی پیشگیری نمایید. در همین راستا مرکز مشاوره … با داشتن مشاورانی برجسته آماده ارائه خدمات به شما عزیزان به صورت مشاوره حضوری و مشاوره تلفنی میباشد.
برای دریافت مشاوره در زمینه خشم میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
آیا کسانی که خودزنی میکنند برای جلب توجه این کار را انجام میدهند؟
خودزنی میتواند علل و ریشههای مختلفی داشته باشد. ممکن است در برخی شرایط فرد برای جلب توجه دیگران نیز دست به این کار بزند با این حال برای روشن تر شدن دقیق اوضاع لازم است که به کمک یک روانشناس ارزیابیهای روانشناختی صورت بگیرد.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
آخرین تحقیقات علمی روانشناسی
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354 استان تهران :9092301539
:: برچسبها:
علت خودزنی موقع عصبانیت ,
:: بازدید از این مطلب : 517
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0